Een goede samenwerking tussen huurder en verhuurder

5 December 2016 09:34

Het verhuren van landbouwgrond tussen partijen gebeurt in sommige gevallen al vele jaren. Dit is vaak van vroeger uit zo gelopen en gaat prima. Zeker wanneer beide partijen goed met elkaar overweg kunnen zien zij hier weinig reden toe om dit anders te doen dan hoe het momenteel gebeurt. Hieronder hebben we in het kort een overzicht gezet waar beide partijen het over eens moeten zien te worden.

• Misschien wel het belangrijkste: de prijs. De huurder hoeft vaak niet de hoogste prijs, want hij wil hier geen ruzie over krijgen met de huurder. Daarentegen wil hij wel een fatsoenlijke prijs natuurlijk. Wanneer percelen al vele jaren aan dezelfde (kennis) wordt verhuurd, dan wordt vaak de prijs afgesproken die altijd al is betaald van vroeger uit, eventueel met een jaarlijkse verhoging.

• Ook handig om af te spreken: wanneer wordt er betaald en gebeurt dit in termijnen? Een voorschot voorafgaand aan het teeltseizoen is vaak niet meer dan logisch. Ook een verhuurder moet zijn kosten vooraf kunnen betalen.

• Op wiens naam komt het land? Wordt het deelbouw of is het directe pacht. Erg belangrijk om af te spreken. Het gevaar bij deelbouw is natuurlijk dat de verhuurder verantwoordelijk kan blijven wanneer de huurder bijvoorbeeld met een verkeerd spuitmiddel heeft gespoten.

• Hoe wordt het perceel opgemeten? Dezelfde oppervlakte als opgegeven bij de Meitelling? Voor wie zijn de kopakkers?

• En voor wie zijn de toeslagrechten. Niet elke huurprijs is natuurlijk hetzelfde, hier staan ook vaak andere dingen tegenover zoals de toeslagrechten. Ook de vraag wie degene is die het perceel ploegt, kan van invloed zijn op de prijs. Alles bij elkaar kan dit zo om een €300 à €500 verschil gaan per hectare.

• Als alle afspraken gemaakt zijn moet dit natuurlijk op papier komen te staan. Ook goed om af te spreken wie dit opstelt. Stelt de huurder dit op? Zorg dan altijd dat u als verhuurder voorafgaand aan het teeltseizoen de afspraken hebt ingezien en indien getekend. Dit voorkomt latere problemen.