Nieuwsbrief Maart

26 March 2018 13:49 Minder vraag bij melkveebedrijven
Afgelopen jaar was er bij melkveehouders minder de behoefte om gras of maïsland te huren. Ook zijn er in Flevoland verschillende melkveebedrijven verkocht of gestopt, ook is de verwachting dat dit er in de toekomst meer gaan worden. Voor akkerbouwers en bloembollentelers kan dit nadelig zijn omdat er minder ruilmogelijkheden gaan ontstaan, door een kleinere vraag naar tarwe, gras of maïsland.

Minder vraag witlofland, wortelland en bietenland
Afgelopen jaar was er minder vraag naar van witlofland, wortelland en bietenland. Dit komt onder andere door de verwachting dat volgend jaar de bietenprijzen minder worden, en dat verschillende bedrijven stoppen of inkrimpen met hun wortelareaal doordat het wortelseizoen slecht begon. Dan is witlof een alternatief, evenals land voor de teelt van kool wat in opkomst is. Daarnaast worden steeds meer bieten elders geteeld zoals in Drenthe.

Meer vraag tulpenland
De vraag naar tulpenland neemt de laatste jaren alsmaar toe en dat is ook de verwachting voor aankomend jaar. Het jaar wat betreft het broeien van tulpen was dit jaar echter niet zo goed, maar dit kent zijn weerslag dus waarschijnlijk nog niet op de teelt.

Verschuiving in prijs koopgrond
De prijs van koopgrond blijft alsmaar stijgen lijkt het. Er zit met name een verschuiving tussen zware en lichte grond. Waar voorheen in lichte grond in De Noordoostpolder een kleine plus zat door de dure lelies en tulpenteelten en hoge opbrengsten wat betreft akkerbouwgewassen, zal dit langzaam kunnen verschuiven. Als gevolg wordt de zware grond duurder want dit is de laatste jaren veel beter geworden voor de teelt van tulpen en daarnaast heeft deze zware grond altijd al een plus voor de wortelteelt gehad. Andere verschuiving zit er wellicht in prijs tussen De Noordoostpolder en Oostelijk/Zuidelijk Flevoland. De grond in Oostelijk/Zuidelijk was altijd duurder dan in De Noordoostpolder, maar dit lijkt langzaam gelijk te worden getrokken.

Aardappelland en uienland blijft hot
De vraag naar aardappelland en uienland blijft dit jaar hoog, maar neemt in vergelijking met andere jaren wel af. Ook doordat er iets meer aanbod komt op de koopmarkt en wellicht wat meer potentiële verhuurders erover nadenken om concreet te gaan verhuren, zal er langzamerhand wat minder vraag en/of meer aanbod komen. Daarbij komt het dat door de inschrijvingen van de RVB er ook meer mogelijkheden ontstaan om te huren. Ook stonden de uien natuurlijk onder druk dit jaar, wat al met al als gevolg heeft dat niet elk bedrijf staat te springen om ver te rijden voor ieder perceel. Ik denk een gezonde ontwikkeling na de afgelopen jaren.